white-fit-1905733_1280
Kalina Samek
24/06/2017

Akademia Smaku: Antyoksydanty w lodówce

Domowe przetwory to sposób na zachowanie lata na dłużej. Dżemy i konfitury stają się niezwykle atrakcyjnym produktem spożywczym, po który chętnie sięgamy gdy w sklepach brakuje świeżych owoców.

Pojawia się pytanie co z potencjałem zdrowotnym takich przetworów?

Na to pytanie odpowiada jedno z opracowań naukowych, w którym oceniano zawartość antyoksydantów w dżemie przygotowanym na bazie borówki amerykańskiej, okazało się, że ogólna zawartość flawonów zmienia się w czasie przechowywania dżemu w niewielkim stopniu. Tu warto podkreślić, że zmiany te są jeszcze mniejsze w sytuacji gdy dżem przechowywany jest w lodówce. Z drugiej strony wykazano duży wpływa na utratę antocyjanów i procyjanidyn, co oznacza, że dżem nigdy nie dorówna świeżym owocom.

- Więcej o domowych przetworach w wersji fit możecie przeczytać w moim artykule na portalu AkademiaSmaku.pl, zachęcam również do zadawani mi pytań w specjalnym formularzu oraz śledzenia moich fit przepisów – mówi Jacek Bilczyński, ekspert Akademii Smaku.

Domowe przetwory: https://akademiasmaku.pl/artykul/domowe-przetwory,68

white-fit-1905733_1280
white-fit-1905733_1280

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 16/05/2018 05:41

    CytujSkomentuj

    Super :) bardzo lubię domowe przetwory i raz na jakiś czad robię :) najczęściej po prostu jabłka z cynamonem. Opłacać to się nie opłaca ;) ale wiem co jest w środku. No i do zimowego wieczoru i herbaty – pycha :)

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.