Pojawia się pytanie co z potencjałem zdrowotnym takich przetworów?
Na to pytanie odpowiada jedno z opracowań naukowych, w którym oceniano zawartość antyoksydantów w dżemie przygotowanym na bazie borówki amerykańskiej, okazało się, że ogólna zawartość flawonów zmienia się w czasie przechowywania dżemu w niewielkim stopniu. Tu warto podkreślić, że zmiany te są jeszcze mniejsze w sytuacji gdy dżem przechowywany jest w lodówce. Z drugiej strony wykazano duży wpływa na utratę antocyjanów i procyjanidyn, co oznacza, że dżem nigdy nie dorówna świeżym owocom.
- Więcej o domowych przetworach w wersji fit możecie przeczytać w moim artykule na portalu AkademiaSmaku.pl, zachęcam również do zadawani mi pytań w specjalnym formularzu oraz śledzenia moich fit przepisów – mówi Jacek Bilczyński, ekspert Akademii Smaku.
Domowe przetwory: https://akademiasmaku.pl/artykul/domowe-przetwory,68
CytujSkomentuj
Super
bardzo lubię domowe przetwory i raz na jakiś czad robię
najczęściej po prostu jabłka z cynamonem. Opłacać to się nie opłaca
ale wiem co jest w środku. No i do zimowego wieczoru i herbaty – pycha