skanska_matupplevelser_cc_burak
Skanska Matupplevelser/CC/Flickr
Kalina Samek
01/01/2012

Ciekawostka: chipsy z buraka

Ćwikła, barszcz, chłodnik… to tylko niektóre z dań, które można przyrządzać z buraka. Jedna z firm, aby przekonać do tego warzywa tych, którzy do tej pory od niego stronili, proponuje chipsy z buraka

Jakże często zapominamy o cennych i naturalnych właściwościach tych warzyw. Obecne w burakach antyoksydanty mają niebagatelne znaczenie w profilaktyce i zwalczaniu komórek nowotworowych, a dzięki wysokiej zawartości błonnika, skutecznie regulują trawienie oraz wspomagają procesy odchudzania, hamują uczucie głodu i zmniejszają apetyt na słodycze. Mówi się, że sok ze świeżych buraków „oczyszcza krew” i przyczynia się do wydalania kwasu moczowego, a zawarty w nim kwas foliowy jest nieoceniony w diecie przyszłych mam, które powinny dbać o prawidłowy rozwój systemu nerwowego swojego maleństwa. Wypicie filiżanki czerwonego barszczu (jednak bez dodatku octu) szybko łagodzi zgagę ze względu na swoje właściwości zasadowe. Dodatkowo zawartość witamin B i C podnosi naszą odporność i hamuje rozwój infekcji.

Wielu z nas nie przepada za burakami, gdyż kojarzą się nam z okresem przedszkolnym, kiedy to mdła, bordowa papka wmuszana w nas była pod groźbą spędzenia kilkunastu minut w kącie. Nieprzyjemne przeżycia z dzieciństwa często oddziałują na nas w przyszłości, dlatego wielu z nas wciąż szerokim łukiem omija buraczki i wszystko, co jest z nich zrobione.

Zapominamy, że w kilka chwil za pomocą sokowirówki możemy stworzyć niezwykle pożywny i orzeźwiający sok. Wystarczy, że do buraków dodamy nieco pomarańczy lub jabłek; ilość składników oraz ich proporcje można dowolnie modyfikować w zależności od gustu: kilka chwil i bomba witaminowa gotowa. Przyrządzenie czerwonego barszczyku też nie jest skomplikowanym czy czasochłonnym zajęciem. Wcale nie musimy czekać na Wigilię Bożego Narodzenia, bo równie dobrze smakuje przez cały rok, podany z kluskami czy jajkiem ugotowanym na twardo. Na letnie miesiące natomiast idealnie sprawdza się chłodnik – niskokaloryczny, pożywny oraz równie prosty w przygotowaniu. W tradycyjnej formie, chłodnik robi się z botwinki, jednak równie smaczne są różne jego odmiany, chociażby z pomidorów, ogórków, szczawiu, a nawet z awokado.

Jeśli i te specjały nas nie przekonują alternatywą mogą się dla nas stać chipsy z buraka (chipsy z buraka, marchewki, pomidora czy jabłka produkuje firma Crispy Natura). Producent przekonuje, że paczka plasterków buraka o wadze 20g, została zrobiona z 3 świeżych buraczków o wadze 100g każdy.

skanska_matupplevelser_cc_burak
skanska_matupplevelser_cc_burak

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 23/09/2018 15:37

    CytujSkomentuj

    No i to są przekąski. A nie cukrowe śmieci. Jeśli ktoś lubi buraczki i innego rodzaju warzywne klimaty to bardzo polecam wszelkiego rodzaju frytki z warzyw – np. takie jak frytki z buraków właśnie, z marchewki, pietruszki, jarmużu itd… Lekko skropić oliwą, albo i bez oliwy i tylko zioła – PYCHA!

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.