kobieta123ww
Redakcja
26/07/2013

Czego nie powinna jeść kobieta w ciąży?

Jednym z podstawowych aspektów zdrowego trybu życia w ciąży jest odpowiednio zbilansowana dieta. Trzeba pamiętać, że zbyt mała ilość podstawowych składników odżywczych w menu mamy może skutkować rozwojem licznych chorób u dziecka

Dlatego właśnie należy zadbać o to, aby zdrowe produkty przeważały w codziennym jadłospisie ciężarnej kobiety. Poza świadomością tego, co warto jeść, należy jeszcze wiedzieć, czego trzeba bezwzględnie unikać. Oto kilka produktów, których kobieta w ciąży powinna się bezwzględnie wystrzegać.

Zakazane produkty

Przede wszystkim należy podkreślić, że bardzo duże znaczenie dla zdrowia matki i dziecka ma odpowiednia podaż kaloryczna pożywienia, a popularne stwierdzenie, że w trakcie ciąży należy jeść za dwoje, nie jest oczywiście prawdą. Zbyt obfite posiłki w krótkim czasie doprowadzą do otyłości, która będzie skutkować problemami z poruszaniem się i złym samopoczuciem. Dodatkowo przyniesie również negatywne skutki dla układu sercowo – naczyniowego.

Czerwone, tłuste mięso, najlepiej zastąpić drobiem lub chudymi rybami. Ale uwaga, zbyt duża ilość ryb w diecie stwarza ryzyko przekroczenia bezpiecznej dla organizmu człowieka dawki rtęci, która często występuje w rybim mięsie. Należy powstrzymać się również od spożywania potraw, przygotowanych na bazie surowego mięsa i jaj, zwłaszcza wtedy, kiedy pochodzą one z niesprawdzonych źródeł, ponieważ stwarza to wysokie ryzyko zarażenia cystami pasożytów. Poza tym, kobieta ciężarna powinna także wystrzegać się słodkich, gazowanych napojów, utrudniających przyswajanie wapnia, który w trakcie ciąży jest potrzebny zarówno przyszłej mamie, jak też nienarodzonemu dziecku.

Co trzeba jeść?

Podstawą diety kobiety ciężarnej powinny być średniokaloryczne, zbilansowane posiłki, obfitujące przede wszystkim w foliany, czyli jedne z najbardziej pożądanych w okresie ciąży związków, odpowiadających za prawidłowy rozwój płodu. Należy zwiększyć spożycie głównie liściastych roślin, np. kapusty, szpinaku, brukselki lub brokułów.

Prowadzone od wielu lat badania pokazują jednak, że u co drugiej kobiety przyswajanie kwasu foliowego z pożywienia jest niemożliwe lub znacznie utrudnione. Główną przyczyną takiego stanu jest defekt enzymatyczny, który uniemożliwia przekształcenie folianów do użytecznego dla organizmu kobiety związku, co z kolei stwarza ryzyko poronienia na skutek zbyt małej ilości tej substancji w krwiobiegu. Jedyną skuteczną substancją, która zapobiega niedoborom folianów we krwi, jest metafolina zawarta w preparacie witaminowym Femibion.

kobieta123ww
kobieta123ww

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Renata 28/07/2013 19:16

    CytujSkomentuj

    Przede wszystkim nie powinna się obżerać, usprawiedliwiając ciążą każde obżarstwo i jedzenie wszystkiego, co tylko się nawinie, bo przecież jem za dwóch i mi wolno!

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.