zdrowie22ikonanowe123
Kalina Samek
06/05/2013

Dlaczego warto jeść jogurt?

Jogurt znany jest od tysięcy lat, ale współcześnie nie przywiązuje się wystarczającej wagi do jego spożywania. A szkoda bo jogurt jest produkt bogaty w cenny dla organizmu wapń oraz białko

Jednym z głównych problemów żywieniowych Polaków jest niewłaściwie zbilansowana dieta. W praktyce oznacza to dostarczanie składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu w niewłaściwych ilościach. Ze względu na zawartość dobrych bakterii oraz unikalnych składników odżywczych jogurty mogą być zaliczane do produktów wskazanych w codziennym odżywianiu. Powinny być stałym elementem codziennej diety każdego z nas. Do umieszczenia jogurtów w naszym jadłospisie zachęca Związek Polskich Przetwórców Mleka poprzez kampanię „Jogurt na dobry dzień”.

Dlaczego warto jeść jogurty? Powodów jest kilka. Na wyróżnienie zasługuje zawartość wapnia, która w jogurtach jest wyższa niż w mleku. Ten składnik jest niezbędny dla zdrowia: wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój kości u dzieci, natomiast u osób dorosłych pomaga utrzymać zdrowe kości. Wapń stanowi też ważny element zapobiegający osteoporozie, w związku z tym pełni istotną rolę w żywieniu osób starszych, szczególnie kobiet. Dodatkowo wapń jest ważny również przy prawidłowej pracy mięśni i serca, krzepliwości krwi, przewodzeniu nerwowym czy też wspiera prawidłowe funkcjonowanie enzymów trawiennych. Niedobór tego pierwiastka może sprawić, że poczujemy się osłabieni i zmęczeni.

Jogurt jest łatwo trawiony w organizmie za sprawą bakterii jogurtowych: Lactobactillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. To one nadają jogurtowi kwaśny smak i zmieniają laktozę (cukier mleczny) w łatwiej przyswajalny kwas mlekowy. Dzięki temu mogą go spożywać osoby z nietolerancją laktozy, która jest spowodowana brakiem enzymu laktazy w nabłonku jelita cienkiego, co w konsekwencji powoduje dolegliwości takie jak biegunki lub wzdęcia. Jogurt to także cenne źródło pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Jest ono bogate w aminokwas lizynę, dlatego doskonale uzupełnia wszelkie niedobory tego aminokwasu w białkach produktów zbożowych np. w pieczywie, płatkach. Białko pomaga też budować i regenerować mięśnie.

źródło: Funduszu Promocji Mleka, www.jogurtnadobrydzien.pl

zdrowie22ikonanowe123
zdrowie22ikonanowe123

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 15/02/2019 22:14

    CytujSkomentuj

    Bardzo lubię delikatne i naturalne jogurty. Pyszne na poranny posiłek, z owocami i kawałkami gorzkiej czekolady. Myślę nad kupnem jogurtownicy do domu, żeby robić sobie pyszny jogurt w domu sama. Polecam, jak ktoś na ten temat rozmyśla.

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.