Ciecierzyca
Fot. Sante
Kalina Samek
10/04/2015

Gryczana, jęczmienna a może ciecierzyca?

Jadalne nasiona zbóż wyróżniające się wysoką wartością odżywczą oraz nasiona rośliny z gatunku bobowatych dobrze znane są nie tylko w diecie wegetariańskiej. Są składnikami dobrze zbilansowanej diety

Ciecierzyca
Ciecierzyca jest najbardziej znana w diecie wegetariańskiej. Zwana niekiedy grochem włoskim lub potocznie cieciorką przywędrowała do nas z Azji Południowej. Wyróżnia się wysoką zawartością białka roślinnego oraz aminokwasów, a na jej bazie można przygotować pełnowartościowy posiłek zarówno dla wegetarian, jak i osób, które w codziennej diecie nie stronią od potraw mięsnych. Ciecierzyca charakteryzuje się również dużą zawartością cennego błonnika pokarmowego. To właśnie ta substancja przyczynia się do prawidłowej regulacji pracy układu trawiennego i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. To nie koniec bogactwa wartości odżywczych, jakie oferuje nam ciecierzyca. Naturalnie wysoka zawartość tiaminy (witaminy B1), witaminy E, B2, kwasu foliowego oraz minerałów (potas, fosfor, magnez, żelazo, wapnia) sprawia, że ciecierzyca dostarcza nam większość niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania elementów. Ciecierzycę można z powodzeniem wykorzystać do przyrządzenia past, pasztetów, zup czy falafel. Ciecierzyca jest wspaniałym dodatkiem do sałatek i dań mięsnych. Najczęściej spożywaną potrawą jest jednak pasta z ciecierzycy zwana hummus podawana z pieczywem.

Kasza jęczmienna
Tp kasza produkowana z najwyższej jakości ziarna jęczmienia, która od dawna zajmuje ważne miejsce w polskiej kuchni. Kasza jęczmienna perłowa oraz pęczak wyróżniają się, podobnie jak ciecierzyca, wysoką zawartością rozpuszczalnego błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Oprócz tych dwóch substancji odgrywających niebagatelną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, kasze jęczmienne szczycą się zawartością witaminy B oraz minerałów: cynku oraz żelaza.
Najpopularniejsze rodzaje kaszy (dostępne np. ofercie firmy Sante) to pęczak oraz perłowa. Ta pierwsza to całe, gładkie, pozbawione łuski ziarna jęczmienia, która zdaniem wielu ma spośród kasz jęczmiennych najwięcej wartości odżywczych. Kasza pęczak przecięta na pół i wypolerowana to nic innego jak kasza perłowa. Kasza jęczmienna idealnie nadaje się też do zup, gulaszu, gołąbków, zapiekanek, sosów grzybowych i budyniów mięsnych. Świetnie komponuje się również z sałatkami, za każdym razem stanowiąc pełnowartościowy posiłek.

Kasza gryczana
Kasza gryczana jak sama nazwa wskazuje wytwarzana jest z gryki. Gryka wśród zbóż wyróżnia się zawartością kwasu foliowego, potasu oraz błonnika pokarmowego. Zboże to wyróżnia się również naturalnie wysoką zawartością tiaminy, magnezu, fosforu, cynku, miedzi oraz manganu. Oraz witamin: B1 i PP. Wszystkie te witaminy i minerały zawarte są w kaszy gryczanej: białej, prażonej i krakowska. Kasza gryczana jest ponadto jednym z lepszych źródeł przeciwutleniaczy. Jej rola w neutralizowaniu szkodliwego działania wolnych rodników, które osłabiają nasz układ immunologiczny powodując zwiększoną podatność na infekcje i stany zapalne jest trudna do przecenienia. Dlatego można powiedzieć, że kasza gryczana wzmacnia nasz organizm. Może być spożywana jako samodzielne danie, ale idealnie nadaje się też do zup, gulaszu, gołąbków czy sosów.

Ciecierzyca
Ciecierzyca

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.