eksmagazyn.pl_przepisy_na_kawe
Kalina Samek
08/01/2015

Irish coffee – prawdziwie „męska” kawa

Irlandia kojarzy nam się z zielonymi łąkami, pośród których stoi swojski pub, gdzie kilku zażywnych panów w kaszkietach raczy się kuflem orzeźwiającego Guinnessa przy skocznych dźwiękach muzyki ludowej. Jeśli mamy ochotę poczuć ten wyjątkowy klimat, spróbujmy stworzyć sobie w domu prawdziwie męską irish coffee

Nawet jeśli nie jesteśmy pasjonatami folkloru irlandzkiego, na pewno domyślamy się, co Irlandczycy dodają do swojej kawy i jaki to składnik czyni ją właśnie „irlandzką” (i nie jest to oczywiście uwielbiane na Zielonej Wyspie ciemne piwo). Chodzi o whiskey (dodatkowe „e” to oryginalna irlandzka pisownia), czyli wysokoprocentowy alkohol.

Kluczowe jest rozdzielenie dwóch warstw napoju

Irish coffee jest napojem składającym się z dwóch warstw i odpowiednie ich rozdzielenie jest najważniejsze przy tworzeniu i podawaniu tego trunku. Irlandzki specjał przygotowujemy w wysokich szklankach. Szykując pierwszą warstwę, mieszamy 50 ml prawdziwej irlandzkiej whiskey z jedną łyżeczką cukru, a następnie dolewamy około 100 ml gorącej, czarnej kawy. Ważne, by nie używać słodzika ani miodu, bo to właśnie cukier ma moc utrzymywania na górze drugiej warstwy irish coffee. Owa druga warstwa to nic innego, jak świeża bita śmietana, którą ostrożnie nakładamy na wierzch i która stanowi przyjemny kożuszek, przez który spożywamy napój. Z tego właśnie względu kluczowe dla stworzenia udanej irish coffee jest jak najdokładniejsze rozdzielenie jej dwóch warstw. Bita śmietana sprawia, że, bądź co bądź, dość intensywna zarówno smakowo, jak i aromatycznie mieszanka czarnej kawy i alkoholu nieco łagodnieje i nabiera kremowego posmaku. Dlatego Irish coffee nie powinno się pić przez słomkę ani zaczynać od zjedzenia łyżeczką jej wierzchniej warstwy.

Jak prawidłowo łączyć kawę z alkoholem?

Do sporządzenia wyspiarskiego specjału nadaje się zarówno kawa z ekspresu, jak i rozpuszczalna. Lepiej jednak zrezygnować z robusty, która zmieszana z alkoholem nabiera niezbyt przyjemnego gorzkiego smaku, zaś wszelkie kawy o niestandardowych aromatach sprawiają, że finalny efekt może mieć niewiele wspólnego z oryginalną irish coffee. Na szczęście przy doborze whiskey decydować mogą wyłącznie nasze osobiste preferencje smakowe. Nie musi ona pochodzić z Zielonej Wyspy, choć takie marki jak Jameson czy Tullamore Dew sprawdzają się w tym połączeniu doskonale. Instrukcje tworzenia subtelnych, niezakłócających kompozycji kawy w połączeniu z alkoholem znajdziemy na przykład na stronie przepisynakawe.pl.

Spożywając irish coffee, warto wczuć się w nastrój irlandzkiego folkloru i sprawić, by z głośników popłynęła celtycka muzyka. Najlepiej zdecydować się na któryś ze szlagierów legendarnego The Dubliners czy The Clancy Brothers. Pozwoli nam to stworzyć choć namiastkę sielankowego irlandzkiego nastroju w naszych domach.

eksmagazyn.pl_przepisy_na_kawe
eksmagazyn.pl_przepisy_na_kawe

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.