JEDZ TO CO KOCHASZ_okladka
Okładka książki dr May
Kalina Samek
07/09/2011

Jedz to co kochasz, kochaj to co jesz

Odchudzanie, zdrowy styl życia, szczupła sylwetka i diety to tematy, które niezmiennie zaprzątają myśli wielu z nas. Dieta Dukana, dieta Montignaca, dieta dr Kwaśniewskiego, któż nie zna tych nazwisk? Teraz czas by poznać dr Michelle May – amerykańską lekarkę oraz specjalistkę ds. żywienia

Dr Michelle May – amerykańską lekarka oraz specjalistka ds. żywienia za sprawą z pozoru prostego pytania: „Czy jesteś głodny?” rewolucjonizuje dotychczasowe schematy myślenia o odchudzaniu. Autorska metoda Michelle May swoją skutecznością podobno zachwyciła sławną Opreh Winfrey. W Polsce nakładem wydawnictwa Carta Blanca ukazuje się właśnie pierwsza książka „Jedz to co kochasz i kochaj to co jesz”, w której wyjaśnia i prezentuje główne założenia swojego coraz popularniejszego na świecie programu.

Dr Michelle May przez lata nieskutecznych prób i walki z odchudzaniem, w których każdemu zgubionemu kilkogramowi towarzyszył późniejszy, zawsze powracający efekt jo-jo, wypracowała własną, jak się okazuje niezwykle skuteczną metodę zarządzania wagą. Szczupła i zdrowa sylwetka to problem o wiele bardziej złożony od tego co się je? Ważne są także kwestie dlaczego, jak, kiedy, ile i gdzie się je?, dlatego też jej książka „Jedz to, co kochasz – kochaj to, co jesz” bardziej przypomina program coachingowy, niż restrykcyjną dietę opartą na systemie ograniczeń. To, co według May przynosi nam sukces w zdrowym i „szczupłym życiu” to przemyślane i rozsądne podejście do systemu żywienia.

W swojej książce autorka nie opisuje kolejnej diety cud, nie daje prostych i gotowych rozwiązań, składających się z puli uniwersalnych zakazów i nakazów, robi coś wręcz odwrotnego. Stawiając z pozoru proste pytania: Czy jesteś głodna? przedstawia spójną i kompleksowe podejście do zagadnienia zarządzania wagą i tłumaczy czemu nawet najbardziej restrykcyjne diety w efekcie końcowym są nieskuteczne. Głód najczęściej bowiem rodzi się w naszej głowie, a na to że sięgamy po jedzenie wpływ ma wiele czynników, z których nie zdajemy sobie sprawy. Dr Michelle May uczy słuchania i odpowiedniego interpretowania sygnałów wysyłanych przez organizm i przekonuje, ze dzięki temu „sama możesz zostać ekspertem w dziedzinie zaspokajania swoich potrzeb”, samodzielnie o sobie decydować, nie trzymać się czyichś nakazów, ale jeść to co ci smakuje, świadomie, bez poczucia winy, zyskać zdrowie i smukłą sylwetkę.

„Jedz to, co kochasz, kochaj to, co jesz” to książka traktująca szerzej niż tylko o odchudzaniu. Pozwala przyjrzeć się samemu sobie, swojemu stylowi życia. Nawiązuje do bardzo modnej na zachodzie metody żywieniowego coachingu, która powoli zyskuje także grono swoich zwolenników w Polsce. – W mojej książce chodzi przede wszystkim o naukę, a nie o to, żeby od razu stać się doskonałym. Najważniejsze to być dla siebie życzliwym i wyrozumiałym. Wolność i radość, które uda się w ten sposób osiągnąć wynagrodzą początkowe trudności – tłumaczy sama zainteresowana.

May jest także pomysłodawczynią i liderką warsztatów „Am I Hungry?”, które pomagają wrócić do tzw. jedzenia instynktownego, zrównoważyć jedzenie dla przyjemności z jedzeniem dla zdrowia. Warsztaty te stały się podstawą promującego zdrowie programu Amerykańskiego Stowarzyszenia Lekarzy rodzinnych – Amerykanie w ruchu oraz otrzymały nagrodę za opatentowanie innowacyjnego podejścia do edukowania pacjenta i są dostępne w ramach programów zdrowotnych, w punktach medycznych, szpitalach oraz klubach fitness.

JEDZ TO CO KOCHASZ_okladka
JEDZ TO CO KOCHASZ_okladka

Komentarze Dodaj komentarz (2)

  1. atraM 07/09/2011 15:16

    CytujSkomentuj

    Zapachniało dietą.

  2. krysia59 07/09/2011 17:29

    CytujSkomentuj

    bardzo ciekawe bo dobre jedzenie kochają wszyscy

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.