jedzenieikonanew123.5
Jacek Bilczynski
09/04/2014

Minerały są wszędzie!

Wapń, stront, fluor, selen, żelazo, cynk i wiele innych. Minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Dostarczenie odpowiedniej ilości pierwiastków do diety może okazać się nie lada wyzwaniem, często zmuszeni jesteśmy sięgać po suplementy, których ceny często są wygórowane, a przyswajalność wątpliwa. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że ma pod ręką doskonałe, prawie darmowe źródło minerałów, które wyrzuca do kosza!

Skorupka jaja
To naturalny materiał ceramiczny zbudowany w 95% ze związków nieorganicznych. Jej zadaniem jest ochrona rozwijającego się zarodka oraz dostarczanie niezbędnych związków mineralnych. W skorupce występuje 25 minerałów, głównie sole wapnia, ale również selen, miedź, cynk, molibden, siarkę czy krzem. Jej skład jest zbliżony m.in. do składu ludzkich kości. Okazuje się, że skorupki jaj kurzych można bezpiecznie spożywać z korzyścią dla zdrowia!

Dobrze przyswajalne minerały
Biodostępność minerałów występujących w postaci preparatów aptecznych bywa różna, zwykle waha się w przedziale 10-70%, oznacza to, że organizm przyswaja tylko część – czasem bardzo niewielką – pierwiastków, które spożywamy. Biodostępność wapnia występującego w skorupkach może wynosić nawet 90%, oznacza to, że „odpady”, które wyrzucamy do kosza, biją na głowę większość drogich preparatów aptecznych. Warto również podkreślić, że skorupki jaj prawie nie zawierają szkodliwych metali ciężkich, takich jak kadm, ołów czy wanad, którymi często obarczone są naturalne preparaty bogate w wapń. Tego rodzaju związki nie są odkładane w skorupkach nawet jeśli kura karmiona jest paszą zawierającą metale ciężkie. To naturalny mechanizm obronny, który pozwala bezpiecznie rozwijać się zarodkom.

W służbie zdrowiu
Wapń i stront występujący w skorupkach jaj wzmacnia kości i pomaga walczyć z osteoporozą. Udowodniono naukowo, że jest to działanie silniejsze niż w przypadku większości syntetycznych preparatów mineralnych. Badania pokazują, że spożycie skorupek zapobiega łamliwości włosów oraz paznokci, łagodzi zaparcia, wspomaga regenerację skóry, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, działa bakteriobójczo, a nawet obniża poziom cholesterolu.

Odchudzanie
Pozytywny wpływ na zdrowie to jedno, okazuje się jednak, że skorupki jaj mogą wspomagać odchudzanie! Jony wapnia mogą łączą się z kwasami tłuszczowymi, w wyniku czego powstają nierozpuszczalne sole. Oznacza to, że część tłuszczu z pożywienia nie jest wchłaniana, a zostaje wydalona z kałem. Dzięki temu zmniejsza się ilość dostarczanych kalorii z pokarmem.
To jednak nie jedyny mechanizm. Od dawna wiadomo, że wapń wpływa na specjalne proteiny mitochondrialne – UCP-2. By lepiej zrozumieć ten mechanizm wyobraźmy sobie miliony mikro pieców znajdujących się w waszym organizmie. To struktury spalające energię. Im większa ich ilość i sprawność, tym metabolizm jest szybszy – można jeść więcej i to bezkarnie. Owe proteiny mitochondrialne są integralną częścią owych pieców. Wapń stymuluje UCP-2 w taki sposób, że dochodzi do swego rodzaju „niekontrolowanego spalania”. W normalnych warunkach spalona energia powinna zostać zużyta lub zmagazynowana, wapń sprawia jednak, że znaczna jej część przekształcana jest na ciepło. Można to porównać do niszczarki do papieru, tyle, że tym papierem jest wszystko, co zjadamy, a odpadami ciepło.

Skorupka w praktyce
Metoda przygotowania skorupki do spożycia jest niezwykle prosta, z ugotowanego jaja obieramy skorupkę i mielimy ją w młynku do kawy na pył. Jest on delikatny i bezsmakowy, można dodawać go do makaronu, mięsa, twarogu czy sałatek. Można również zmieszać go z innymi przyprawami, np. pieprzem i długo przechowywać. Jedno średniej wielkości jajo, a właściwie skorupka (po zmieleniu około 1 łyżeczka) dostarcza około 800-1000 mg jonów wapnia, co w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Bezpieczeństwo
Wszystkie dostępne w sprzedaży jaja posiadają stosowne certyfikaty, które dopuszczają je do obrotu. Spożycie takich skorupek jest całkowicie bezpieczne. Wystarczy dokładnie je wcześniej umyć, a następnie ugotować. Nie należy się również obawiać pieczątki, którymi są ostemplowane. Dopuszczają je do obrotu.
Przykład skorupki jaja, pokazuje, że sama natura często podsuwa nam niezwykle skuteczne i proste rozwiązania. Warto z nich skorzystać, ponieważ często oferują one więcej niż sztuczne preparaty i to za ułamek ceny, którą musielibyśmy wydać na firmowy farmaceutyk.

jedzenieikonanew123.5
jedzenieikonanew123.5

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Dagmara 23/08/2018 13:29

    CytujSkomentuj

    No właśnie gdzieś już o tym czytałam że to skarbnica wapnia i to łatwo przyswajalnego bo w proszku. No i jest dostępne za darmo bo to skorupka jajka które się zwykle wyrzuca do śmietnika… A tu takie dobro dla organizmu…

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.