kobieta123ww
Jacek Bilczynski
05/09/2011

Niesamowite zioła

Łatwo zgubić się w ich gąszczu, półki sklepowe uginają się pod ich ciężarem. Solo lub w postaci mieszanek. Mają przeróżny smak i zapach. Możesz łączyć je w dowolne kombinacje. Całkowicie zmieniają smak i aromat tego, co masz na talerzu. Ale nie smakiem czy aromatem się tu zajmiemy. Większość z nich również silnie oddziałuje na ciało!

Oto 7 przypraw, których nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni!

1. Goździki.

Ich charakterystyczny zapach wynika z obecności eugenolu. Związek ten jest bardzo silnym antyoksydantem, wpływa korzystnie na obniżenie poziomu cukru oraz cholesterolu. Może przyczynić się do walki z nadciśnieniem i miażdżycą. Ale to nie wszystko, goździki świetnie sprawdzą się w dolegliwościach przewodu pokarmowego – poprawiają trawienie i przemianę materii. Zwykle dodawane są do kompotów i przetworów, ale równie dobrze sprawdzą się w z ryżem lub pieczywem.

2. Czosnek.
Wprawdzie to nie zioło, ale powinien mieć stałe miejsce w Twojej kuchni. Większość dobrze zna jego zalety i nie mam tu na myśli oręża do walki z wampirami. Jego silne bakteriobójcze działanie zostało potwierdzono w niezliczonych badaniach naukowych. Udowodniono również, że regularne spożywanie czosnku przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia raka piersi czy jelita grubego. Jeśli boisz się jego zapachu, możesz wypić szklankę wody z duża ilością cytryny, zagryzać pietruszkę lub zwyczajnie, przed spożyciem, ugotować go.

3. Papryka

Występuje w różnych odmianach, od łagodnych do bardzo ostrych. Potrafi ograniczyć apetyty, przyspieszyć metabolizm i nasilić spalanie tkanki tłuszczowej. Zwiększa wydzielanie kwasu solnego w żołądku i wpływa na poprawę trawienia. A przy tym jest bogata w witaminę C.

4. Rozmaryn
Doskonały „wymiatacz” wolnych rodników, wpływa na poprawę ogólnego stanu zdrowia. Usprawnia pamięć i działa przeciwzapalnie. Jeśli Ty lub Twoi bliscy chorują na reumatyzm, koniecznie włącz go swojego codziennego jadłospisu. Ale to nie wszystko, naukowcy udowadniają, że to zioło potrafi świetnie radzić sobie z bólami głowy.

5. Bazylia
Jeden z podstawowych składników włoskiej kuchni. Okazuje się, że związki w niej zawarte, skutecznie chronią Twoje DNA przed uszkodzeniami, a to znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

6. Liść laurowy.

Znakomicie wpływa na poziom cukru we krwi, może zmieniać wrażliwość insulinową, czyli potencjalnie zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II i sprawia, że organizm lepiej gospodaruje tym, co zjadasz. Duża ilość tych ziół przyda się również po wyczerpującym treningu, pomaga bowiem w regeneracji mięśni i przyspiesza powrót do formy. Prawdę powiedziawszy, nie musisz zjadać całych liści, wywar czy sos, do którego je dodasz będzie w zupełności wystarczający.

7. Imbir
Cudowny korzeń, spektrum jego działania jest niczym tęcza. Poprawia odporność i sprawność seksualną u mężczyzn. Hamuje produkcję tak zwanych mediatorów stanu zapalnego, dzięki czemu działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, może pozytywnie wpływać na sen i łagodzić trudności w zasypianiu. Sprawdzi się również na kacu, łagodząc skutki przedawkowania alkoholu. Walczy z chorobą lokomocyjną i morską. Mało? Dodaje energii, poprawia koncentrację i sprawność układu nerwowego!

Jak widać zioła to nie tylko smak. Miej to na uwadze, uruchom wyobraźnię i baw się ich aromatem. Eksperymentuj, mieszaj, dodawaj w dowolnych ilościach. Twoje ciało będzie Ci wdzięczne.

Autorem artykułu jest Jacek Bilczyński, dietetyk, fizjoterapeuta i trener personalny
www.jacekbilczynski.pl

kobieta123ww
kobieta123ww

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.