mak_mielony_ikona
Fot. materiały prasowe
Ela Prochowicz
04/12/2014

Orzechowe święta z BackMit

Desery to prawdziwa kwintesencja świątecznych aromatów. To one w dużej mierze odpowiadają za nasze zapachowe skojarzenia z tym wyjątkowym czasem. Korzenne przyprawy, orzechy, migdały czy mak – tych składników nie może zabraknąć w bożonarodzeniowym menu

Nie każdy jednak lubi spożywać je w całości. Tarte Orzechy włoskie, Tarte Orzechy laskowe oraz Tarte Migdały marki BackMit to doskonała recepta dla wymagających łasuchów, którzy nie chcą rezygnować  z prawdziwie świątecznych, tradycyjnych smaków.

Subtelnie i delikatnie

Coraz więcej osób poszukuje oryginalnych przepisów na wigilijne dania. Standardowe menu niektórym już nie odpowiada, pragną zaserwować swoim gościom innowacyjne potrawy, które jednocześnie będą zgodne z tradycją. W tym celu niejednokrotnie sięgają po bakalie. Orzechy niemal od zawsze obecne były na świątecznym stole. Ich symbolika jest bowiem znacząca. Migdały były niegdyś alegorią nadziei i nowego życia, orzech włoski mądrości, natomiast laskowy – płodności, tajemnicy czy pieniędzy. Większość potraw opartych na orzechach – nie tylko tych wigilijnych – kojarzy się zazwyczaj z jedną, niezwykle czasochłonną i nielubianą czynnością – z siekaniem. Nie każdy bowiem przepada za twardymi owocami orzecha w delikatnym cieście, nie wszyscy też mogą pozwolić sobie na spożywanie takich propozycji. Tarte warianty orzechów i migdałów to doskonała alternatywa dla tych, którzy uwielbiają charakterystyczną smakową nutę, ale cenią też delikatność i jednorodność masy spożywanej potrawy.  

Symbolika w nowoczesnym wydaniu

Składniki potraw – podobnie jak ich liczba na wigilijnym stole – posiadają genezę związaną z religijnymi wierzeniami. Z tego względu w większości polskich domów co roku spotkać można podobne zapachy i wigilijne dania. Czasem jednak sięgamy po nowe propozycje oparte o zasadę 12 potraw i charakterystyczne produkty. Tu świetnie sprawdzą się propozycje marki BackMit – Tarte Migdały, Tarte Orzechy włoskie i Tarte Orzechy laskowe. Krokiety z orzechami, migdałowe rogaliki, ciasta wzbogacone mielonymi orzechami, posypki z tartych migdałów – wszystkie te dania czy akcenty
smakowe przybierają inną formę niż te tradycyjne, jednak ogólna kompozycja składników odpowiada klasyce. W końcu w każdym przepisie – i zwyczaju – dopuszczalna jest delikatna modyfikacja pod kątem potrzeb i preferencji odbiorców.

Tarte Orzechy włoskie, Tarte Orzechy laskowe oraz Tarte Migdały marki BackMit to przepis na doskonałe Święta Bożego  Narodzenia. Najwyższej jakości składniki i brak sztucznych dodatków odpowiadają za bogaty smak i poruszający zmysły aromat. Dopracowany do perfekcji sposób obróbki sprawia, iż otrzymujemy produkt delikatny w smaku i konsystencji, a przy tym nie tracimy nic z tak charakterystycznego, szlachetnego zapachu tradycyjnych, świątecznych potraw.  

mak_mielony_ikona
mak_mielony_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.