zdrowie2ikonanowe123
Kalina Samek
06/11/2013

Sałatki pasują do wszystkiego

Sałatki są jedną z najbardziej popularnych przystawek serwowanych na naszych stołach. Są nie tylko doskonałym dodatkiem do różnorakich wędlin, ale także do dań obiadowych. Niewątpliwie od wielu już lat jedną z najbardziej powszednich sałatek jest sałatka jarzynowa

Gości ona na większości stołów, szczególnie w okresach świątecznych. Sposób jej przygotowania jest bardzo prosty. Ugotowane i wystudzone ziemniaki i marchewkę kroimy w kosteczkę, dodajemy konserwowy groszek, ogórki kiszone i ugotowane na twardo jajka. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie dodajemy majonez i mieszamy. Po lekkim schłodzeniu w lodówce sałatka jest gotowa do spożycia. Proporcje poszczególnych możemy dowolnie modyfikować w zależności od własnych upodobań. Poza tym tylko od nas zależy jakich użyjemy dodatkowo składników. Na stołach możemy spotkać jej wiele odmian, które w swoim składzie mają dodane np. grzyby w occie czy kukurydzę konserwową. Można ją podawać zarówno do wędlin jaki i dań obiadowych np. do bigosu, kotletów czy też gołąbków. Dobrze smakuje również z innymi przystawkami podawanymi na zimno jak chociażby śledź czy ryba po grecku.

Nieco inny rodzaj sałatek staje się popularny szczególnie w okresie letnim, gdy na stołach często pojawiają się potrawy grillowane. W tym okresie roku mamy szeroki dostęp do świeżutkich warzyw i owoców. Nic więc dziwnego, że to właśnie one najczęściej królują na naszych stołach. Przygotowanie odpowiedniej sałatki ogranicza jedynie dostęp do poszczególnych produktów a także nasz gust kulinarny i wyobraźnia. Można powiedzieć, że sałatkę można przygotować praktycznie ze wszystkiego. Podstawą najpopularniejszych rodzajów tego typu potraw jest sałata lodowa. Umyta i poszatkowana stanowi idealne tło dla innych warzyw jakie kolejno do niej dodajemy. Pokrojone w „ósemki” pomidory, ogórki, ser feta, pieprz i odrobina soli morskiej. Wszystko polane niewielką ilością oliwy będzie idealnym dodatkiem chociażby do grillowanej kiełbaski. Również w tym przypadku możemy dowolnie modyfikować skład sałatek. Dla lubiących bardziej śródziemnomorskie smaki idealny dodatkiem będą np. oliwki.

Jeszcze innym rodzajem sałatek, które możemy wyróżnić, są sałatki zawierające w swoim składzie produkty mięsne bądź rybne. Bardzo popularne są szczególnie te z tuńczykiem. Wszelkie jej odmiany są z jednej strony bardzo zdrowe, z drugiej najczęściej proste w przygotowaniu. Często ich podstawowym składnikiem jest sałata do której dodajemy pomidory, odrobinę cebulki, kukurydzę konserwową i tuńczyka w sosie własnym. Wszystko doprawiamy do smaku i od razu podajemy na stół.

Pomysłów na sałatki jest bardzo wiele. Każdy może stworzyć swoją własną sałatkę, która będzie odzwierciedleniem naszych kulinarnych gustów. Sprawdzone przepisy na wiele z nich znajdziesz m.in. na poniższych stronach:

Przepisy na pyszne sałatki w serwisie WINIARY

Przepisy na kolorowe sałatki dla dzieci

zdrowie2ikonanowe123
zdrowie2ikonanowe123

Komentarze Dodaj komentarz (1)

  1. Kolorowa 10/01/2020 14:42

    CytujSkomentuj

    Lubie Winiary, to dobry polski produkt. no i sa bardzo tanie oraz dostepne tez poza PL w „polskich sklepach”.
    Mam swoich faworytow z ich przetworow i chetnie po niej siegam na co dzien czy to do tostow czy do codziennych kanapek.
    Jest to tez bardzo wygodne dla leniuszkow ktore nie robia latem wlasnych sloikow.

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.