800na600
Ela Prochowicz
06/09/2014

Dr Krystyna Pogoń: Dieta z głową

O mądrym odchudzaniu rozmawiamy z Dr Krystyną Pogoń – dietetykiem, specjalistką od żywienia. Pani doktor zawodowo zajmuje się wpływem żywienia na zdrowie i samopoczucie, żywnością prozdrowotną, żywieniem w chorobie, osób starszych, dzieci i sportowców

Dieta to tylko odchudzanie, budowanie masy, konieczność związana z alergiami, chorobą, czy może już styl życia?
Dr Krystyna Pogoń: Dziś świadomość ludzi w zakresie zdrowego żywienia, które jest znakomitą częścią zdrowego trybu życia znacząco wzrasta. Niestety, wraz z rozwojem cywilizacji wzrasta liczba zagrożeń i chorób bezpośrednio lub pośrednio związanych z dietą. Dlatego ważna jest codzienna dbałość o zdrowie za pośrednictwem diety, rozumianej jako prawidłowe, zbilansowane i dostosowane do indywidualnych potrzeb odżywianie. W tym znaczeniu dieta to element stylu życia, często ważniejszy niż aktywność fizyczna.

Jakie mogą być skutki złej diety?
Źle dobrana dieta w najlepszym wypadku nie pozwoli osiągnąć celu. W najgorszym może spowodować lub pogłębić problemy zdrowotne. Konsekwencje złej diety są często odsunięte w czasie i dlatego powikłania z nią związane są częstym problemem. Mogą to być problemy metaboliczne, zaburzenie równowagi organizmu, alergizacja, uszkodzenie organów lub zaburzenie ich funkcjonowania, szczególnie zaburzenia gospodarki hormonalnej i płodności. Zła dieta może dać pozornie dobry efekt jak utrata kilogramów, niestety kosztem nieodwracalnego uszkodzenia organizmu.


Dlaczego catering dietetyczny?

Catering dietetyczny w Dietific, to usługa dopełniająca porady dietetyczne, wygodna forma prowadzenia diety, umożliwiająca codzienne stosowanie się do zaleceń przy minimum wysiłku – gotowe, indywidualnie skomponowane zestawy docierają codziennie wprost do rąk naszych klientów. Taka forma podnosi skuteczność diety, a pacjent nie musi się głowić nad liczeniem kaloryczności, wartości odżywczej czy wykluczeniami – robi to dietetyk dysponujący całym szeregiem narzędzi, aktualną wiedzą i doświadczeniem. Pacjent zyskuje czas, którego nie musi poświęcać na przygotowywanie jedzenia według zaleceń, co często bywa bardziej czasochłonne niż zwyczajne gotowanie. Wolny czas może przeznaczyć na przyjemności i odpoczynek, najlepiej aktywny. Wybierając catering dietetyczny warto zwrócić uwagę na różnorodność i świeżość dostarczanego jedzenia – w Dietific jest ono przygotowywane i dowożone codziennie, również w weekendy, z lokalnej kuchni.

A koszty?
Koszt cateringu dietetycznego na pierwszy rzut oka wydaje się wysoki, ale porównując go z kosztami jedzenia przygotowywanego w domu lub kupowanego w punktach gastronomicznych – uwzględniając konieczność zakupów, czas, media potrzebne do przygotowania potraw oraz straty powstałe z niewykorzystanych resztek – okazuje się, że nierzadko wydajemy na jedzenie więcej.
Na dalszą część wywiadu i po inne ciekawe informacje na temat diety, żywienia i cateringu dietetycznego zapraszamy na blog.dietific.pl

Dr Krystyna Pogoń – Specjalizuje się w dietach dla alergików i dietach rotacyjnych w alergiach III typu. Ekspert z zakresu wpływu przetwarzania żywności na jakość, wartość odżywczą i alergenność. Autorka prac publikowanych  w czasopismach międzynarodowych i czynna uczestniczka konferencji naukowych.   Prowadzi własną poradnię dietetyczną oferującą także catering dietetyczny pod marką Dietific w Krakowie, pracuje też na jednej z krakowskich uczelni. We wrześniu można ją zobaczyć w kilku programach z cyklu „Rozmowy w Toku” w telewizji TVN, jako eksperta.

800na600
800na600

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.