pasta z bobu
Michal Karas
21/06/2017

Zrób to sama: letnia pasta z bobu

Prozdrowotne właściwości bobu wykorzystujemy zwykle w zupach lub sałatkach. Latem chętniej sięgamy jednak po lekkie kanapki niż zupy, dlatego dziś proponujemy Wam doskonały dla ciała i podniebienia pomysł – pastę do pieczywa

Bób pozostaje nieco na uboczu w wielu regionach Polski, a szkoda. Skórka tej strączkowej rośliny jest bogata w składniki odżywcze, z kolei miąższ to bogactwo białka, które może stanowić substytut mięsa. I choć bób jest bardzo kaloryczny, to ma tzw. dobre kalorie – nie odkłada się w organizmie, daje uczucie sytości na długo i nawet gotowany zachowuje wiele korzystnych właściwości.

Wszystkie powyższe informacje przemawiają za tym, by tego lata wprowadzić bób do diety lub zwiększyć jego udział. Tym bardziej, że wraz z najcieplejszymi miesiącami cena tego przysmaku spada. Dlatego proponujemy pyszną pastę, idealną do kanapek na śniadanie, lunch czy kolację.

Składniki:

  • bób świeży – 500 g
  • pasta tahini – 4-5 łyżek
  • czosnek – 2 ząbki
  • sok z cytryny – 3-4 łyżki
  • przegotowana, zimna woda – 1 łyżka
  • mięta – kilka listków
  • sól i pieprz – do smaku
  • ostra papryka w proszku – szczypta
  • chleb pełnoziarnisty – 6 kromek

Przygotowanie: Bób płuczemy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez ok. 5 minut aż będzie miękki. Bób odcedzamy, lekko schładzamy, obieramy z łupinek i przekładamy do blendera. Dodajemy pastę tahini, obrany czosnek, listki mięty, sok z cytryny, wodę. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Całość można udekorować ziołami lub ziarnami, np. pietruszką, siemieniem lnianym czy sezamem.

Smacznego i na zdrowie!

pasta z bobu
pasta z bobu

Komentarze Dodaj komentarz (2)

  1. mysiamarysia 04/07/2017 14:48

    CytujSkomentuj

    Przepis wydaje się świetny. Zamówiłam blender na galerialucznik.pl chyba 10 minut temu a tu nagle taki przepis hahha :D Jak przyjdzie na pewno spróbuję! :D

  2. Dagmara 22/07/2018 06:58

    CytujSkomentuj

    Lato = bób ;) tylko obieram ze skórki, bo wydaje mi się za twardy ze skórką i nie czuję smaku. Ale znam osoby, które jedzą ze skórką. Pasty z bobu też lubię, wychodzę z założenia że im mniej tym lepiej ;) i czasem sypnę szczyptę ziół i odrobinę oliwy i tyle. Pyszne!

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.