inydkostry_ikona
Jacek Bilczynski
12/08/2014

Indyk w pikantnej panierce

Odrobina ostrego sosu tabasco nadaje indykowi nowy smak. Przepis przygotował Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”

SKŁADNIKI:
– 150 g piersi indyka
– 1 łyżka odtłuszczonej mąki sojowej
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 3 pomidory koktajlowe
– 2 łyżki lekkiego greckiego jogurtu
– 2 białka
– 2-3 krople ostrego sosu tabasco
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka otrębów owsianych
– 1 łyżeczka siemienia lnianego
– biały pieprz, oregano, papryka

PRZYGOTOWANIE:
Indyka natrzeć pieprzem oraz czosnkiem. Olej kokosowy, mąkę, pomidory, jogurt, białka, siemię i płatki zmiksować w blenderze na gęstą masę. Dodać sos tabasco, doprawić przyprawami i przełożyć do jednorazowego woreczka. Dodać drób i odstawić na 30 minut do lodówki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Kaloryczność: 285 kcal
Białko: 41 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 10 g

inydkostry_ikona
inydkostry_ikona

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.